Jadłospis

Sprawdź menu na cały tydzień

DZIESIEJSZY POSIŁEK

PONIEDZIAŁEK19.10.2020
ŚniadanieChleb pszennożytni 30g, masło 5g, indyk gotowany 25g, papryka 40g

Kawa zbożowa 150ml [mleko, kawa zbożowa, cukier]

Jabłko 100g

ObiadI danie: Barszcz ukraiński [buraki, fasolka szparagowa, kapusta biała, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietana, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: makaron z serem i musem truskawkowym [ryż biały, truskawki, jogurt naturalny, cukier]

Gramatura: 200g

Kompot śliwkowy 150ml

PodwieczorekChleb orkiszowy 35g, masło 5g, pasztet pieczony 25g, ogórek kiszony 40g

Herbata ziołowa 150ml

DZIESIEJSZY POSIŁEK

WTOREK20.10.2020
ŚniadanieBułka pszenna 35g, masło 5g, pasta z zielonego groszku 30g [groszek zielony, pomidory suszone, czosnek, masło, sok z cytryny], rzodkiewka 40g

Kakao 150ml [mleko, kakao w proszku, cukier]

Śliwka 50g

ObiadI danie: Fasolowa z makaronem [wywar (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), fasola biała, makaron pszenny, ziemniaki, cebula, czosnek, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: Pieczeń rzymska 60g [mięso wieprzowe, pomidory, cebula, ser żółty, jajka, olej roślinny rzepakowy, przyprawy],  ziemniaki 100g, surówka z pora 100g [por, marchewka, jabłko, jogurt naturalny]

Gramatura: 260g

Kompot jabłkowy 150ml

PodwieczorekGofry z dżemem 60g [mleko, mąka pszenna, jajka, cukier puder, dżem owocowy, olej roślinny rzepakowy]

Herbata z cytryną i cukrem (5g) 150ml

DZIESIEJSZY POSIŁEK

ŚRODA21.10.2020
ŚniadanieChleb żytni razowy 35g, masło 5g, parówka z szynki 50g, ketchup  10g

Herbata z cytryną i cukrem (5g) 150ml

morelka 100g

ObiadI danie: Zupa wiedeńska [wywar warzywny (marchewka, pietruszka, seler, por), kasza manna, ziemniaki, masło, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: leniwe pierogi z masłem i bułka tartą 170g [ziemniaki, mąka pszenna, jajka, masło] surówka z marchwi ,ananasa  i jabłka80g

Kompot z wiśni 150ml

PodwieczorekChleb pszennożytni35g, masło 5g, ser żółty 25g, ogórek świeży 40g

Herbata owocowa 150ml

DZIESIEJSZY POSIŁEK

CZWARTEK22.10.2020
ŚniadaniePłatki kukurydziany na mleku 200g [mleko, płatki kukurydziany]

Weka pszenna 25g, masło 5g, serek waniliowy 20g

Banan 100g

ObiadI danie: Kalafiorowa z ziemniakami [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), kalafior, ziemniaki, śmietana, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: Gołąbki w sosie pieczarkowym [kapusta biała, mięso wieprzowe, ryż biały, sól, pieprz, sos pieczarkowy: pieczarki, śmietana, masło, przyprawy]

Gramatura: 180g

Kompot jabłkowy 150ml

PodwieczorekJabłko po królewsku 150g [jabłko, rodzynki, miód pszczeli]

Wafle ryżowe 20g

DZIESIEJSZY POSIŁEK

PIĄTEK23.10.2020
ŚniadanieBułka pszenna 35g, masło 5g, pasta z tuńczykiem 30g [twaróg, tuńczyk, jogurt naturalny]

Herbata z cytryną i cukrem (5g) 150ml

Gruszka 100g

ObiadI danie: Krem pomidorowy [pomidory w puszce, wywar warzywny ( marchewka, pietruszka, seler), koncentrat pomidorowy, natka pietruszki, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: Kotlet jajeczny 60g [jajko na twardo, bułka tarta pszenna, szczypiorek , natka pietruszka], ziemniaki 100g, surówka wiosenna 100g [sałata zielona, rzodkiewka, ogórek świeży, jogurt naturalny]

Gramatura: 260g

Kompot wieloowocowy 150ml

PodwieczorekDeser warstwowy z bananami 150g [jogurt naturalny, płatki kukurydziane, banan, gorzka czekolada, miód pszczeli]

Paluchy kukurydziane 20g