Jadłospis
Sprawdź menu na cały tydzień
DZISIEJSZY POSIŁEK
Dzień | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Poniedziałek 02.10.2023 | Chleb orkiszowy, masło, szynka wieprzowa, ogórek świeży
Kawa zbożowa [mleko, kawa zbożowa, cukier] brzoskwinia | I danie: Ogórkowa z ziemniakami [wywar (kości drobiowe, marchewka), ogórek kiszony, ziemniaki, śmietana, mąka pszenna, czosnek, natka pietruszki, przyprawy]
II danie: Racuchy z jabłkiem [mąka pszenna, mleko, jajka, jabłka, olej roślinny rzepakowy, cukier puder, drożdże] Kompot owocowy
| Chleb pszenno–żytni, masło, pasztet pieczony, papryka
Herbata z cytryną i cukrem
|
DZISIEJSZY POSIŁEK
Dzień | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Wtorek 03.10.2023 | Bułka kukurydziana, masło, pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami Herbata zielona 150 ml marchewka
| I danie: zupa grysikowa na rosole [wywar (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler, cebula, kapusta włoska), kasza manna, natka pietruszki, przyprawy]
II danie: Kotlet szarpany z ziemniakami i mizerią [filet z piersi kurczaka, pieczarki, mąka ziemniaczana, jajka, cebula, olej roślinny rzepakowy], ziemniaki (masło), [ogórek świeży, jogurt naturalny, śmietana] Kompot z truskawek | Koktajl czekoladowo-bananowy [mleko, banan, kakao w proszku]
Mąka pszenna
|
DZISIEJSZY POSIŁEK
Dzień | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Środa 04.10.2023 | Chleb żytni, masło, kiełbaski na ciepło Herbata z cytryną i cukrem
Jabłko | I danie: Grochowa z tartym ciastem [wywar warzywny (marchewka, pietruszka, seler), fasola biała, mąka pszenna, jajka, masło, natka pietruszki, przyprawy]
II danie: Risotto z kurczakiem i sosem pomidorowym [ryż biały, łopatka, marchewka, pietruszka, masło, sos: koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, przyprawy] Kompot owocowy
| Bułka drożdżowa z kruszonką 35g Masło 5g powidło śliwkowe 10g Mleko 150 ml |
DZISIEJSZY POSIŁEK
Dzień | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Czwartek 05.10.2023 | Płatki z mlekiem [mleko, płatki kukurydziane], weka pszenna, masło, dżem borówkowy
banan | I danie: Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym [brokuł, wywar (marchewka, pietruszka, seler), śmietana, groszek ptysiowy pszenny, przyprawy]
II danie: Gulasz wieprzowy z kaszą i surówką z kapusty czerwonej [mięso wieprzowe, masło, cebula, mąka pszenna, przyprawy], kasza jęczmienna, [kapusta czerwona, jabłko, cebula, oliwa z oliwek] Kompot z jabłek | Galaretka z bitą śmietaną [woda, sok porzeczkowy, cukier, śmietana, cukier, żelatyna
Ciastka kruche |
DZISIEJSZY POSIŁEK
Dzień | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Piątek 06.10.2023 | Chleb żytni, masło, jajko gotowane, rzodkiewka
Herbata z cytryną i cukrem
Gruszka | I danie: Minestrone z ryżem [wywar (marchewka, pietruszka, por, seler), kalafior, pomidor, śmietana, ryż biały, mąka pszenna, natka pietruszki, przyprawy]
II danie: Ryba panierowana z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej [ryba dorsz, mąka pszenna, jajka, bułka tarta pszenna, przyprawy], ziemniak (masło), [kapusta kiszona, marchewka, cebula, oliwa z oliwek] Kompot owocowy
| Ciasto ze śliwkami [mąka pszenna, śliwki, jajka, olej roślinny rzepakowy, cukier, proszek do pieczenia pszenny] Herbata z cytryną i cukrem
|
* alergeny i produkty powodujące reakcję nietolerancji są wyróżnione w poprzez pogrubienie czcionki