Jadłospis

Sprawdź menu na cały tydzień

DZISIEJSZY POSIŁEK

Dzień ŚniadanieObiadPodwieczorek
Poniedziałek

02.10.2023

Chleb orkiszowy, masło, szynka wieprzowa, ogórek świeży

 

Kawa zbożowa [mleko, kawa zbożowa, cukier]

brzoskwinia

I danie: Ogórkowa z ziemniakami [wywar (kości drobiowe, marchewka), ogórek kiszony, ziemniaki, śmietana, mąka pszenna, czosnek, natka pietruszki, przyprawy]

 

II danie: Racuchy z jabłkiem [mąka pszenna, mleko, jajka, jabłka, olej roślinny rzepakowy, cukier puder, drożdże]

Kompot owocowy

 

Chleb pszennożytni, masło, pasztet pieczony, papryka

 

Herbata z cytryną i cukrem

 

 

DZISIEJSZY POSIŁEK

Dzień ŚniadanieObiadPodwieczorek
Wtorek

03.10.2023

Bułka kukurydziana, masło, pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Herbata zielona 150 ml

marchewka

 

I danie: zupa grysikowa na rosole [wywar (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler, cebula, kapusta włoska), kasza manna, natka pietruszki, przyprawy]

 

II danie: Kotlet szarpany z ziemniakami i mizerią [filet z piersi kurczaka, pieczarki, mąka ziemniaczana, jajka, cebula, olej roślinny rzepakowy], ziemniaki (masło), [ogórek świeży, jogurt naturalny, śmietana]

Kompot z truskawek

 

Koktajl czekoladowo-bananowy [mleko, banan, kakao w proszku]

 

Mąka pszenna

 

DZISIEJSZY POSIŁEK

Dzień ŚniadanieObiadPodwieczorek
Środa

04.10.2023

Chleb żytni, masło, kiełbaski na ciepło

Herbata z cytryną i cukrem

 

Jabłko

I danie: Grochowa z tartym ciastem [wywar warzywny (marchewka, pietruszka, seler), fasola biała, mąka pszenna, jajka, masło, natka pietruszki, przyprawy]

 

II danie: Risotto z kurczakiem i sosem pomidorowym [ryż biały, łopatka, marchewka, pietruszka, masło, sos: koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka pszenna, przyprawy]

Kompot owocowy

 

Bułka drożdżowa z kruszonką 35g

Masło 5g powidło śliwkowe 10g

Mleko  150 ml

DZISIEJSZY POSIŁEK

Dzień ŚniadanieObiadPodwieczorek
Czwartek

05.10.2023

Płatki z mlekiem [mleko, płatki kukurydziane], weka pszenna, masło, dżem borówkowy

 

banan

I danie: Krem brokułowy z groszkiem ptysiowym [brokuł, wywar (marchewka, pietruszka, seler), śmietana, groszek ptysiowy pszenny, przyprawy]

 

II danie: Gulasz wieprzowy z kaszą i surówką z kapusty czerwonej [mięso wieprzowe, masło, cebula, mąka pszenna, przyprawy], kasza jęczmienna, [kapusta czerwona, jabłko, cebula, oliwa z oliwek]

Kompot z jabłek

Galaretka z bitą śmietaną [woda, sok porzeczkowy, cukier, śmietana, cukier, żelatyna

 

Ciastka kruche

DZISIEJSZY POSIŁEK

Dzień ŚniadanieObiadPodwieczorek
Piątek

06.10.2023

Chleb żytni, masło, jajko gotowane, rzodkiewka

 

Herbata z cytryną i cukrem

 

 

Gruszka

I danie: Minestrone z ryżem [wywar (marchewka, pietruszka, por, seler), kalafior, pomidor, śmietana, ryż biały, mąka pszenna, natka pietruszki, przyprawy]

 

II danie: Ryba panierowana z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej [ryba dorsz, mąka pszenna, jajka, bułka tarta pszenna, przyprawy], ziemniak (masło), [kapusta kiszona, marchewka, cebula, oliwa z oliwek]

Kompot owocowy

 

Ciasto ze śliwkami [mąka pszenna, śliwki, jajka, olej roślinny rzepakowy, cukier,  proszek do pieczenia pszenny]

Herbata z cytryną i cukrem

 

 

 

* alergeny i produkty powodujące reakcję nietolerancji są wyróżnione w poprzez pogrubienie czcionki