Jadłospis
Sprawdź menu na cały tydzień
DZIESIEJSZY POSIŁEK
PONIEDZIAŁEK | 19.04.2021 |
Śniadanie | Chleb pszenny 20g, masło 5g, szynka wieprzowa 15g, pomidor 30g Kawa zbożowa 200ml[ kawa zbożowa, mleko, cukier] Jabłko 80g |
Obiad | I danie: Ogórkowa z ziemniakami [wywar (mięso drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), ogórek kiszony, ziemniaki, marchewka, śmietana, przyprawy] Gramatura: 200g II danie: makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym[makaron pszenny, szpinak, filet z piersi kurczaka, cebula, śmietana, oliwa z oliwek, czosnek, przyprawy ] Gramatura: 200g Kompot owocowy 150ml |
Podwieczorek | Chleb żytni razowy 35g, masło 5g, kiełbasa żywiecka 20g, papryka 40g Herbata zielona 150ml |
DZIESIEJSZY POSIŁEK
WTOREK | 20.04.2021 |
Śniadanie | Bułka kukurydziana 35g, masło 5g, ser żółty 15g, papryka 40g Kakao 150ml [mleko, kakao w proszku, cukier] Mandarynka 60g |
Obiad | I danie: Koperkowa z ryżem [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), ryż, koperek, śmietana, przyprawy] Gramatura: 200g II danie: kotlet po francusku 60g [filet z piersi kurczaka, mąka pszenna, jaja , śmietana , musztarda francuska, olej roślinny rzepakowy, przyprawy ziołowe], ziemniaki 100g, surówka z kapusty pekińskiej 100g [kapusta pekińska, marchewka, kukurydza, ogórek świeży, jogurt naturalny] Gramatura: 260g Kompot jabłkowy 150ml |
Podwieczorek | Mus jabłkowo-bananowy 170ml Herbatniki pszenne 30g |
DZIESIEJSZY POSIŁEK
ŚRODA | 21.04.2021 |
Śniadanie | Chleb wieloziarnisty 35g, masło 5g, indyk pieczony 25g, ogórek świeży 40g Herbata z cytryną i cukrem (5g) 150ml Jabłko 100g |
Obiad | I danie Grysikowa [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler, por), kasza manna, natka pietruszki, przyprawy] Gramatura: 200g II danie: placki po węgiersku [ziemniaki, jajka, mąka pszenna, łopatka wieprzowa, cebula, pieczarki, papryka, pomidory, czosnek p, przyprawy ziołowe] Gramatura: 150g Herbata miętowa 150ml |
Podwieczorek | Chałka pszenna 35g, masło 5g, krem orzechowy 15g Mleko 150ml |
DZIESIEJSZY POSIŁEK
CZWARTEK | 22.04.2021 |
Śniadanie | Płatki z mlekiem 180g [mleko, płatki kukurydziane] weka pszenna 35g, masło 5g, dżem owocowy 15g Marchewka |
Obiad | I danie: Pomidorowa z lanym ciastem[wywar (marchewka, pietruszka, seler), pomidory w puszce, mąka pszenna, jajko, koncentrat pomidorowy, śmietana, przyprawy] Gramatura: 200g II danie: klopsiki wieprzowe 70g [ mięso wieprzowe, jajko, mąka pszenna, przyprawy ] kasza Kus-Kus 100g , surówka z buraczków z dodatkiem jabłka 85g Gramatura: 260g Kompot śliwkowy 150ml |
Podwieczorek | Kołacz pszenny z serem 60g Herbata owocowa 150ml |
DZIESIEJSZY POSIŁEK
PIĄTEK | 23.04.2021 |
Śniadanie | Chleb pszenno–żytni 35g, masło 5g, pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem 60g, Kawa zbożowa 200ml[ kawa zbożowa, mleko, cukier] Gruszka 100g |
Obiad | I danie: barszcz ukraiński 250g [włoszczyzna , buraki, fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, przyprawy ziołowe] Gramatura: 200g II danie: leniwe pierogi z masłem i bułka tartą 170g [ ser biały, ziemniaki, mąka pszenna, jajko, cukier, bułka tarta pszenna, masło ] surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy 80g Gramatura: 260g Kompot wiśniowy 150ml |
Podwieczorek | Chleb pszenny ze słonecznikiem 35g, masło 5g, jajko gotowane 30g, sałata zielona 10g, rzodkiewka 40g Herbata z cytryną i miodem 150ml |