Jadłospis

Sprawdź menu na cały tydzień

DZIESIEJSZY POSIŁEK

PONIEDZIAŁEK19.04.2021
ŚniadanieChleb pszenny 20g, masło 5g, szynka wieprzowa 15g, pomidor 30g

Kawa zbożowa 200ml[ kawa zbożowa, mleko, cukier]

Jabłko 80g

ObiadI danie: Ogórkowa z ziemniakami [wywar (mięso drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), ogórek kiszony, ziemniaki, marchewka, śmietana, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: makaron penne ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym[makaron  pszenny, szpinak, filet z piersi kurczaka, cebula, śmietana, oliwa z oliwek, czosnek, przyprawy ]

Gramatura: 200g

Kompot owocowy 150ml

PodwieczorekChleb żytni razowy 35g, masło 5g, kiełbasa żywiecka 20g, papryka 40g

Herbata zielona 150ml

DZIESIEJSZY POSIŁEK

WTOREK20.04.2021
ŚniadanieBułka kukurydziana 35g, masło 5g, ser żółty 15g, papryka 40g

Kakao 150ml [mleko, kakao w proszku, cukier]

Mandarynka 60g

ObiadI danie: Koperkowa z ryżem [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler), ryż, koperek, śmietana, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: kotlet po francusku 60g [filet z piersi kurczaka, mąka pszenna, jaja , śmietana , musztarda francuska, olej roślinny rzepakowy, przyprawy ziołowe], ziemniaki 100g, surówka z kapusty pekińskiej 100g [kapusta pekińska, marchewka, kukurydza, ogórek świeży, jogurt naturalny]

Gramatura: 260g

Kompot jabłkowy 150ml

PodwieczorekMus jabłkowo-bananowy 170ml

Herbatniki pszenne 30g

DZIESIEJSZY POSIŁEK

ŚRODA21.04.2021
ŚniadanieChleb wieloziarnisty 35g, masło 5g, indyk pieczony 25g, ogórek świeży 40g

Herbata z cytryną i cukrem (5g) 150ml

Jabłko 100g

ObiadI danie Grysikowa [wywar rosołowy (kości drobiowe, marchewka, pietruszka, seler, por), kasza manna, natka pietruszki, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: placki po węgiersku [ziemniaki, jajka, mąka pszenna, łopatka wieprzowa, cebula, pieczarki, papryka, pomidory, czosnek  p, przyprawy ziołowe]

Gramatura: 150g

Herbata miętowa 150ml

PodwieczorekChałka pszenna 35g, masło 5g, krem orzechowy 15g

Mleko 150ml

DZIESIEJSZY POSIŁEK

CZWARTEK22.04.2021
ŚniadaniePłatki z mlekiem 180g [mleko, płatki kukurydziane]

weka  pszenna 35g, masło 5g, dżem owocowy 15g

Marchewka

ObiadI danie: Pomidorowa z lanym ciastem[wywar (marchewka, pietruszka, seler), pomidory w puszce, mąka pszenna, jajko, koncentrat pomidorowy, śmietana, przyprawy]

Gramatura: 200g

II danie: klopsiki wieprzowe 70g [ mięso wieprzowe, jajko, mąka pszenna, przyprawy ] kasza Kus-Kus 100g , surówka z buraczków z dodatkiem jabłka 85g

Gramatura: 260g

Kompot śliwkowy 150ml

PodwieczorekKołacz pszenny z serem 60g

Herbata owocowa  150ml

DZIESIEJSZY POSIŁEK

PIĄTEK23.04.2021
ŚniadanieChleb pszennożytni 35g, masło 5g, pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem 60g,

Kawa zbożowa 200ml[ kawa zbożowa, mleko, cukier]

Gruszka 100g

ObiadI danie: barszcz ukraiński 250g [włoszczyzna , buraki, fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, przyprawy  ziołowe]

Gramatura: 200g

II danie: leniwe pierogi z masłem i bułka tartą 170g [ ser biały, ziemniaki, mąka pszenna, jajko, cukier, bułka tarta  pszennamasło ] surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy 80g

Gramatura: 260g

Kompot wiśniowy 150ml

PodwieczorekChleb pszenny ze słonecznikiem 35g, masło 5g, jajko gotowane 30g, sałata zielona 10g, rzodkiewka 40g

Herbata z cytryną i miodem 150ml